I december 2021 utnämnde UNESCO de nordiska klinkbyggda båttraditionen till att bli en del av mänsklighetens immateriella kulturarv. Denna artikel visar steg för steg hur den mer än tusenåriga traditionen hålls levande. Här möter vi den västerbottniske båtbyggaren Holger Vincent (1912–1993) och får i bild och text följa med då en klinkbyggd skötbåt växer fram i hans verkstad. Skötbåten, som byggdes 1985, seglar ännu i vattnen runt Holmöarna.
Båtbyggaren Holger Vincent, Täfteå, föddes 1912 och avled 1993, 81 år gammal.
Holger växte upp på Stavarn i samma by, i en syskonskara på fem där han var yngst. Han gifte sig med Gun och de drev ett litet jordbruk tillsammans. Holger var fiskare också. Strömming, sik, lax och gädda fastnade i näten. Blev det bra fångst åkte Holger och Gun runt i byarna och sålde strömming och gäddan exporterades till Frankrike.
Båtbyggeri var dock hans stora intresse. Han byggde minst tio klinkbyggda skötbåtar, kanske tjugo, ingen vet riktigt säkert. Han hämtade båtvirket ur egen skog och båtarna byggdes efter traditionella metoder. När han plockade bär och deltog i älgjakten passade han på att spana efter krokvuxna träd som kunde användas till lämpliga detaljer i båtbyggandet. Bästa sökställen för sådana var längs myrkanter och andra platser där träden växer långsamt.
Att båtbyggeri låg honom närmast om hjärtat vet man säkert.
















Den skötbåt som växt fram i bilderna från Holger Vincents båtbyggeri kan ses idag. Den används fortfarande i vattnen runt Holmöarna.
Du är välkommen till Holmöns båtmusem, som du hittar i hamnen i Byviken på norra Holmön. Där visas äldre klinkbyggda båtar från trakten och berättar om de sammanhang de använts i genom århundradena.
Foto: Bo Sundin (Fotoarkivet, Västerbottens museum) där ej annat anges.
Vinjettbild. Båtbyggaren Holger Vincent i sin färdiga skötbåt.
Ett stort tack till Bo Sundin och Fotoarkivet vid Västerbottens museum som gjort fotodokumentationen av Holger Vincents skötbåtsbygge och tillhandahållit foton, till Åke Sandström vid Holmöns båtmuseum för råd avseende facktermer och faktagranskning samt till Umeå kommun/Umeå400 för ekonomiskt stöd.
Glöm inte att uppge författarnamn och källa när du hänvisar till denna artikel.