Föreläsning – En tidsmaskin till 1700-talet – Pehr Stenbergs levernesbeskrivning – Fredrik Elgh

Grubbebiblioteket den 16 november 2022 klockan 15 till 16

Fredrik Elgh, professor vid Umeå universitet och ansvarig utgivare för nättidskriften Västerbotten förr & nu, föreläser om en spännande självbiografi från den gustavianska tiden.

Pehr Stenberg (1758–1824), enkel bondpojk från Stöcke by utanför Umeå, fick chansen att studera vid Umeå scholae och tog sig till Åbo för universitetsstudier 1779–1789. Åter i Västerbotten, som präst och så småningom familjefar, ägnade han sig åt allsköns intressen som skrivande, dialekter, musik, båtliv, jakt, fiske, botanik, kartritande med mera. Allt detta och mer därtill får vi uppleva genom hans detaljrika, livfulla och öppenhjärtiga 5000-sidiga levernesbeskrivning som nyligen utgivits i sin helhet i fem band. Pehrs lättillgängliga berättelse gör framställningen och mötet med människor mycket levande och upplysande om hur det var i vår del av världen på hans tid.

Ett samarrangemang mellan Grubbebiblioteket, ABF och Västerbotten förr & nu

+ posts

Fredrik är senior professor vid Umeå Universitet samt ledamot av styrelsen för Kungl. Skytteanska Samfundet och Holmöns båtmuseum. 2009 till 2018 ledde Fredrik arbetet med utgivningen av 1700-talsprästen Pehr Stenbergs levernesbeskrivning. Fredrik är redaktionsmedlem och ansvarig utgivare för Västerbotten förr & nu. Han skriver för närvarande en bok om västerbottenkonstnären Kjell Rosén.