Vera Frisén [föreläsning av Fredrik Elgh, Vävenscenen, Väven, Umeå 11/4 14.00]

Fredrik Elgh, professor vid Umeå universitet och ansvarig utgivare för nättidskriften Västerbotten förr & nu, föreläser om ett stämnings- och uttrycksfullt konstnärskap från Västerbotten.

Vera Frisén (1910–1990), född och uppvuxen i Umeå, blev tidigt inspirerad att teckna och måla. Hon hittade en särpräglad stil som uppmuntrades av hennes lärare och hon sa själv att ”måleriet är för mig ett försök att uttrycka värden som är alltför ömtåliga att talas eller skrivas om.”

Vera Frisén blev tidigt mycket framgångsrik men gav upp det offentliga måleriet redan i trettioårsåldern. Det hindrade henne dock inte att måla för för Vera Frisén var konsten blodigt allvar: ”jag målar för att jag måste” var det tydliga budskapet. Hon fortsatte därför livet igenom att finslipa på sina favoritmotiv: de trolska älvlandskapen, myrarna, fjällen och ängarna hemma i Västerbotten, det öländska alvaret och porträtten. Alldeles i slutet av livet övertalades Vera Frisén att ställa ut och gjorde succé igen hösten 1989 och våren 1990. Efter hennes död har hennes konstnärsskap lyfts fram en del och alldeles särskilt under de senaste tre åren då hennes måleri återigen visats stor uppskattning.

 

I samband med föreläsning finns det möjlighet att se originalkonst av Vera Frisén.

 

Datum: onsdag 11/4 2023

Tid: 14.00 – 15.30

Lokal: Upplev Vävenscenen

Biljettinfo: Kostnadsfria biljetter släpps i god tid före föreläsningen. Hämtas i Vävens kulturreception, max två biljetter per person. Det går även bra att boka via telefon på 090-16 33 10.

Arrangeras av Kultur för seniorer och Västerbotten förr & nu.

Vinjettbild. Umeälven mellan Pengsjö och Ytterkolksele i skymningsljus, Vera Frisén. Privat ägo.

+ posts

Fredrik är senior professor vid Umeå Universitet samt ledamot av styrelsen för Kungl. Skytteanska Samfundet och Holmöns båtmuseum. 2009 till 2018 ledde Fredrik arbetet med utgivningen av 1700-talsprästen Pehr Stenbergs levernesbeskrivning. Fredrik är redaktionsmedlem och ansvarig utgivare för Västerbotten förr & nu. Han skriver för närvarande en bok om västerbottenkonstnären Kjell Rosén.