PODD-PREMIÄR för Västerbotten förr & nu!

NYHET NYHET NYHET

Idag är det PODD-PREMIÄR för oss på Västerbotten förr & nu.

Varje lördag från och med idag så kommer ni att kunna ta del av spännande och intressanta inlästa artiklar som handlar om Västerbottens historia och kultur. Poddarna kommer att finnas till lyssning där poddar finns. Via den här länken hittar du det allra första avsnittet som heter “Vaktfrun vid cellfängelset i Ume” och handlar om vaktfrun Elin som i 30 år tjänade fängelset i Umeå och innan dess var dömd för barnamord i Stockholm.

https://vasterbottenforronu.podbean.com/e/1vaktfrun-vid-cellfangelset-i-umea/

I en bilolycka omkommer vaktfrun Elin, i färd med att transportera två fångar till Lycksele för rannsakning. Många år tidigare hade Elin själv dömts till straffarbete för barnamord, då hon som ogift ung kvinna blivit gravid och lämnat barnet att dö.

“Elin berättar senare under rättegången hur hon låtit fostret falla ner i kärlet med ”orenlighet” utan att se på fostret, att hon slitit av navelsträngen och inte hunnit höra något ljud, utan lagt på locket och gått ut på gården”

Uppläsare och ansvarig för Västerbotten förr & nu-podden är Marcus Österström som ni också hittar på https://hemsokta.nu/

Om du vill läsa artikeln som dagens podd är baserad på så kan du gå till https://nattidskriftenvasterbotten.se/2020/10/12/vaktfrun-vid-cellfangelset-i-umea/

Och vill du ladda ner den som pdf så

https://nattidskriftenvasterbotten.se/wp-content/uploads/2020/12/20201012_Vaktfrun-vid-cellfangelset-i-Umea.pdf

+ posts

Marcus är kanske mest känd för sina spökvandringar och boken "Hemsökta Umeå." Han hörs även flitigt i etern med bland annat serien "Mord i Västerbotten". Marcus är född i Grundsunda, men har återvänt till Umeå varifrån släkten kommer.

+ posts

Fredrik är senior professor vid Umeå Universitet samt ledamot av styrelsen för Kungl. Skytteanska Samfundet och Holmöns båtmuseum. 2009 till 2018 ledde Fredrik arbetet med utgivningen av 1700-talsprästen Pehr Stenbergs levernesbeskrivning. Fredrik är redaktionsmedlem och ansvarig utgivare för Västerbotten förr & nu. Han skriver för närvarande en bok om västerbottenkonstnären Kjell Rosén.