Min morfar var fotograf – en betraktelse över samiskt osynliggörande

Robert Larsson (Lundgren) föddes 1880 som äldsta barn till Maria Brita Larsdotter och Lars Jonsson. Under Roberts uppväxt levde hans samiska familj ett nomadiserande liv men precis som många andra samer övergav man den nomadiserande renskötseln under sent 1890-tal och blev bofasta. Roberts familj slog sig ner mitt mellan Sorsele och Ammarnäs, vid Storvindelns södra …

Min morfar var fotograf – en betraktelse över samiskt osynliggörande Läs mer »

Barnens dag i Umeå

De flesta av oss som var barn på 1900-talet minns nog en eller annan Barnens dag-fest. Men vad för slags arrangemang var egentligen detta? Och varför upphörde firandet av Barnens dag? Rolf Hugoson besökte Folkrörelsearkivet i Umeå och fick en del svar i Umeå Barnens dag-förenings arkiv. Umeås första Barnens dag-fest anordnades på Ön den …

Barnens dag i Umeå Läs mer »

En alldeles särskild Margreta – Margreta Söderwall och Umeå Shakespearesällskap

Hösten 1951 bildades Umeå Shakespearesällskap. Initiativtagare och eldsjäl var språkläraren Margreta Söderwall, som under sällskapets tjugo aktiva år engagerade cirka 500 unga mellan 10 och 18 år i teaterverksamhet med William Shakespeares dramatik i centrum. Sammanlagt blev det 40 uppsättningar med närmare 300 bejublade föreställningar. Shakespearesällskapet var en välkänd och populär aktör i Umeås kulturliv. …

En alldeles särskild Margreta – Margreta Söderwall och Umeå Shakespearesällskap Läs mer »

Barn med tuberkulos vårdade på Västerbottens läns Centralsanatorium i Hällnäs 1926–1952

Drygt 1 400 barn under 15 år med tuberkulos vårdades på Hällnäs sanatorium åren 1926 till 1952. Behandlingen bestod framför allt av vila, diet och ibland ”gasning”. Efter vårdtider på månader till år kunde de flesta barnen skrivas ut förbättrade för fortsatt kontroll via dispensärer men nästan 100 barn avled. I slutet av 1940-talet förändrades …

Barn med tuberkulos vårdade på Västerbottens läns Centralsanatorium i Hällnäs 1926–1952 Läs mer »

Helge Linden – konstnär och kulturperson

På 1940–50-talet var Helge Linden (1897–1961) en av Norrlands främsta konstnärer och en inspirerande motor i norrländskt kulturliv. Han målade men var också inflytelserik som debattör, föreläsare, konst- och musikkritiker samt mentor för flera unga konstnärer. Hans insatser i ett mindre Umeå än dagens har haft betydelse för utvecklingen av det rika kulturliv som senare …

Helge Linden – konstnär och kulturperson Läs mer »

Nordmalingsdådet – då Jack Uppskäraren kom till Västerbotten

Den 24 augusti 1890 anlände bogserbåten Tor till lastageplatsen i Kylörn. Ombord arbetade den 21-åriga Carolina Westerlund från Själevad, en ung kvinna som kom att dö senare samma kväll. Hennes grav och kropp skulle komma att skändas på gruvligast möjliga sätt på Nordmalings kyrkogård.   Restauratrisen och maskinistens bråk Året var 1890, mitt under den …

Nordmalingsdådet – då Jack Uppskäraren kom till Västerbotten Läs mer »

”Men det var ju som att spela på lotteri. Ett år, då hade de det bra, andra året var det rena helvetet dit de kom”

(Citatet i rubriken kommer från Gustav, Malå född 1910, som berättar om sin far som auktionerades bort.) Det är strax före jul och små barn står uppställda på en rad tillsammans med gamla och ofärdiga. Deras kläder och skor är trasiga. De granskas noga av de få bönder och andra som är spekulanter. Man klämmer …

”Men det var ju som att spela på lotteri. Ett år, då hade de det bra, andra året var det rena helvetet dit de kom” Läs mer »

Ingvar Hällgren – bilden blir sin egen verklighet

Ingvar Hällgren, västerbottning med aktiv karriär från början av 1940-talet till 1980, var en av våra allra finaste och mest omtyckta konstnärer. Hans konstnärliga uttryck var länge relativt dovt i färgbehandlingen, mycket i grått och blått men andades friskhet och var alltid spännande. Hans motivkretsar var de klassiska som landskap, fjällen, porträtt, modeller med mera …

Ingvar Hällgren – bilden blir sin egen verklighet Läs mer »

Den förste barnläkaren vid Umeå lasarett doktor Sven Hermansson och arbetet vid den nyöppnade barnavdelningen 1938–1944

Fattiga mödrar i Frankrike fick i slutet av 1800-talet hjälp med uppfödningen av sina nyfödda av den ideella organisationen Goutte de Lait. I Sverige fick motsvarande verksamhet namnet Mjölkdroppen. Den utvecklades efterhand till allmän barnhälsovård, fick statsbidrag och namnet barnavårdscentral. År 1938 började Sven Hermansson som barnläkare på den nyöppnade barnavdelningen vid Centrallasarettet i Umeå. …

Den förste barnläkaren vid Umeå lasarett doktor Sven Hermansson och arbetet vid den nyöppnade barnavdelningen 1938–1944 Läs mer »